Šarūnas Bartas

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Šarūnas Bartas
Sharunas bartas.jpg

Gimė 1964 m. rugpjūčio 16 d. (55 m.)
Šiauliuose

Veikla
lietuvių kino filmų režisierius.

Žymūs apdovanojimai
<--
  Visuotinė lietuvių enciklopedija  
-->

Šarūnas Bartas (g. 1964 m. rugpjūčio 16 d. Šiauliuose) – lietuvių kino filmų režisierius.

Turinys

Biografija

19861991 m. studijavo Kinematografijos institute Maskvoje. 1989 m. įkūrė pirmąją Lietuvoje nepriklausomą kino studiją „Kinema“. Režisūroje debiutavo pusiau mėgėjišku dokumentiniu filmu „Tofolarija“ ir atkreipusiu dėmesį vidutinio metražo dokumentiniu filmu „Praėjusios dienos atminimui“, kuris 1990 m. apdovanotas Amsterdamo dokumentinių filmų festivalio prizu.[1]

Filmografija

  • Tofolarija, 1986 m.
  • Praėjusios dienos atminimui, 1989 m.
  • Trys dienos (Three Days) 1991 m.
  • Koridorius, 1994 m.
  • Mūsų nedaug (Few of Us), 1996 m.
  • Namai (A Casa), 1997 m.
  • Laisvė, 2000 m.
  • Europos vizijos (Visions of Europe) 2004 m.
  • Septyni nematomi žmonės (Seven Invisible Men), 2005 m.
  • Eurazijos aborigenas, 2010 m.

Vaidino kino filmuose "Šešiolikmečiai" (1987 m., rež. Raimundas Banionis), taip pat savo režisuotuose filmuose "Koridorius" ir "Eurazijos aborigenas".

Apdovanojimai

  • 1990 m. „Wisselzak Trophy“ Tarptautiniame Amsterdamo dokumentinio kino festivalio prizas už kino filmą „Praėjusios dienos atminimui“.
  • 1992 m. FIPRESCI Berlyno kino festivalio prizas už kino filmą „Trys dienos“.
  • 1995 m. FIPRESCI apdovanojimas Viennale už kino filmą „Koridorius“.
  • 1995 m. C.I. C.A. E. apdovanojimas Torino Tarptautinis Jauno Kino Festivalis (International Festival of Young Cinema), už kino filmą „Koridorius“.
  • 2000 m. CinemAvvenire apdovanojimas (geriausias filmas, atskleidžiantis žmogaus-gamtos sąsajų aspektą) Venecijos filmų festivalyje už kino filmą „Mūsų nedaug“.
  • 2001 m. Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija
  • 2010 m. "Sidabrinės gervės" apdovanojimas nominacijoje "Geriausias režisierius" už kino filmą "Eurazijos aborigenas".
  • 2010 m. "Sidabrinės gervės" apdovanojimas nominacijoje "Geriausias vaidybinis filmas" už kino filmą "Eurazijos aborigenas".

Nuorodos

Šaltiniai

  1. Regina Jackūnaitė. Šarūnas Bartas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. II (Arktis-Beketas). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2002. - 679 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: