Ahasis Aivazianas

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką

Ahasis Aivazianas (arm. Աղասի Այվազյան, 1925 m. rugsėjo 7 d. Abastumanyje, Gruzija2007) – armėnų rašytojas, kino scenaristas ir režisierius.

Turinys

Biografija

1945 m. baigė Tbilisio meno akademiją, 19451948 m. studijavo Jerevano dailės ir teatro institute, [1] 19481953 m. studijavo Jerevano kūno kultūros institute.

Nuo 1954 m. Tbilisio sporto laikraščio korespondentas, nuo 1965 m. Jerevano laikraščio „Grakan tert“ korespondentas, 19731980 m. žurnalo „Экран“ redaktorius. 19811991 m. pagal savo scenarijus statė kino filmus. Nuo 1991 m. laikraščio „Ajutiun“ redaktorius.

Literatūra

Parašė apsakymų rinkinius „Lietus“ (1959 m.), „Pašlovinimas“ (1973 m.), apysakų rinkinius „Šeimos galva“ (1968 m.), „Sinjoro Martiroso nuotykiai“ (1977 m.), „Trikampis“ (1983 m.), pjesių rinkinį „Diplipito“ (1985 m.), kino scenarijų.

Kūrybai būdinga psichologiškumas, lyrizmas, humoras; yra fantastikos elementų, magiškojo realizmo bruožų.

Lietuvių kalba išleistas apysakų rinkinys „Šeimos galva“ (1977 m.)

Filmografija

  • 1967 m. Trikampis
  • 1971 m. Chatabala
  • 1972 m. Airik
  • 1976 m. Muzika
  • 1977 m. Bagdasaras skiriasi su žmona
  • 1980 m. Skrydis prasideda žemėje
  • 1981 m. Lyriškas žygis
  • 1983 m. Užstatytas žibintas
  • 1984 m. Atgimimas
  • 1987 m. Iliuzija
  • 1987 m. Žodis
  • 1987 m. Veiksmas
  • 1988 m. Slaptasis patarėjas
  • 1991 m. Šauksmas tyruose

Šaltiniai

  1. Marytė Kontrimaitė Visuotinė lietuvių enciklopedija, I t.

Nuorodos


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: