Alan García

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Alanas Peresas Garsija
Alan Gabriel Ludwig García Pérez
Garciaalan09112006.jpg
A. Garsija – Peru prezidentas

Gimė 1949 m. gegužės 23 d. (70 m.)
Limoje

Veikla
teisininkas, Peru ir tarptautinis politinis veikėjas, prezidentas

Vikiteka Alan GarcíaVikiteka

Alanas Peresas Garsija (Alan Gabriel Ludwig García Pérez, g. 1949 m. gegužės 23 d. Limoje) – teisininkas, Peru ir tarptautinis politinis veikėjas, prezidentas.

Biografija

Baigė Nacionalinę Chose Marija Egoreno kolegiją, Katalikų universiteto bakalauro studijas, o 1977 m. Limos San Marko nacionalinio universiteto teisės fakultetą, studijavo politologiją ir sociologiją Paryžiaus ir Madrido universitetuose, konstitucinės teisės daktaras.

1977 m. paskirtas Peru Amerikos liaudies revoliucinės (apristų) partijos (APRA) nacionaliniu sekretoriumi. Nuo 1980 m. parlamento narys, APRA ideologinės komisijos pirmininkas. 19851990 Peru prezidentas, tačiau jam valdant šalyje prasidėjo hiperinfliacija, suaktyvėjo Sandera Luminosa partizanų judėjimas. 19901992 m. senatorius. Rinkimus laimėjus Albertui Fuchimoriui, 1992 m. – 2000 m. gyveno emigracijoje Majamyje, dirbo žmogaus teisių organizacijose. 2001 m. prezidento rinkimuose gavo 48 % balsų, bet pralaimėjo A. Toledui. 2001 m. išrinktas APRA pirmininku. Nuo 2003 m. SI Garbės pirmininkas.

2006 m. antrą kartą išrinktas Peru prezidentu.

Bibliografija

  • A la inmensa mayoría: discursos (1988);
  • El futuro diferente (1989);
  • El desarme financiero: pueblo y deuda en América Latina (1989);
  • La revolución regional (1990);
  • La defensa de Alan García (1991);
  • El nuevo totalitarismo (1992);
  • El mundo de Machiavello (1994);
  • La falsa modernidad (1997);
  • Siete tesis erróneas del neoliberalismo en América Latina (1997);
  • Mi Gobierno hizo la regionalización (1999);
  • La década infame: deuda externa 1990–1999 (2000);
  • Modernidad y política en el siglo XXI: globalización con justicia social (2003).

Nuorodos

Postas
Prieš tai:
Fernando Belaúnde Terry
Peru prezidentas
1985–1990
Po to:
Alberto Fujimori
Prieš tai:
Alejandro Toledo
Peru prezidentas
2006-2011
Po to:
Ollanta Humala


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: