Aleksys Churginas

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką

Aleksys Churginas (1912 m. birželio 7 d. Jonava1990 m. gegužės 4 d. Vilnius) – Lietuvos poetas, vertėjas.

Turinys

Biografija

Baigė Kauno „Aušros“ gimnaziją, 19311936 m. studijavo Vytauto Didžiojo universitete, 19361939 m. Paryžiaus ir Grenoblio universitetuose.

19451948 m. dėstė užsienio literatūrą Kauno universitete.

Kūryba

Eilėraščius pradėjo spausdinti apie 1929 m. Eilėraščiuose reiškiamos apibendrintos meilės, liūdesio, praeinančio laiko pojūčio emocijos, ryšku klasikinės tradicijos įtaka, gausu pasaulinės kultūros įvaizdžių, parafrazių, literatūrinių citatų. Poezija pasižymi žanrų įvairove (sonetas, odė, himnas ir kt.). Jo poezijos išversta ir išleista rusų kalba.

Vertė iš lotynų, anglų, prancūzų, rusų, italų, ispanų, vokiečių kalbų. Išvertė Dantės „Dieviškąją komediją“, Viljamo Šekspyro tragedijų („Hamletas“, „Karalius Lyras“ ir kt.) ir sonetus, Johano Volfgango Gėtės „Faustą“ (1960 m., d. 1; 1978 m. 2 d.), Moljero „Tartiufas“ (1971 m.) ir kitų kūrinių.[1]

Bibliografija

  • Ugnis, 1946 m.
  • Saulės taku, 1947 m.
  • Po Spalio žvaigžde, 1950 m.
  • Ir tavo širdy, 1970 m.
  • Sietuva, 1973 m.
  • Sankryža, 1974 m.
  • Blyksniai, 1976 m.
  • Verdenė, 1978 m.
  • Viržių midus, 1981 m.
  • Ūkanų krantas, 1983 m.
  • Skaidruma, 1984 m.
  • Atodūsių tiltas, 1986 m.
  • Metai ir mitai, 1989 m.

Įvertinimas

Šaltiniai

  1. Donata Mitaitė. Aleksys Churginas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IV (Chakasija-Diržių kapinynas). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. - 116 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: