Alfonsas Bukontas

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Alfonsas Bukontas

Gimė 1941 m. rugsėjo 11 d. (78 m.)
Dapšiuose

Veikla
Lietuvos poetas, vertėjas

Alma mater 1964 m. VU

Alfonsas Bukontas (g. 1941 m. rugsėjo 11 d. Dapšiuose) – Lietuvos poetas, vertėjas.

Turinys

Trumpa biografija

Gimė 1941 m. rugsėjo 11 d. Dapšių kaime, Židikų seniūnijoje, Mažeikių rajone. 1964 m. VU baigė lietuvių filologijo studijas. Dirbo įvairiose redakcijose („Literatūra ir menas“, „Jaunimo gretos“ ir kt.), mokytojavo. Redagavo žurnalus „Indra“ ir „Naujoji sąmonė“.

1967 m. išleido pirmąjį poezijos rinkinį „Slenkančios kopos“. Iš viso išleido 5 poezijos rinkinius. A. Bukonto eilėraščiai yra išversti į vokiečių, anglų, moldavų, ukrainiečių, gruzinų, latvių, azerbaidžianiečių ir rusų kalbas. Lietuvos kompozitoriai pagal jo eiles sukūrė per 100 dainų.

Gyvena Vilniuje. Yra Lietuvos rašytojų sąjungos narys.

Bibliografija

  • 1967 – „Slenkančios kopos“
  • 1972 – „Piešiniai ant vandens“
  • 1977 – „Mėnulio takas“
  • 1997 – „Penktas metų laikas“
  • 1997 – „Vilnius – Lietuvos Jeruzalė“

Apdovanojimai

  • 1979 m. S. Šimkaus I-ojo laipsnio premija už tekstą A. Martinaičio kūriniui „Salve, Alma Mater“.
  • 1993 m. P. Gaučio premija už geriausią grožinės literatūros vertimą į lietuvių kalbą.
  • 2000 m. Jotvingių premija už eilėraščių rinktinę „Penktas metų laikas“, Bhagavadgytos, L. Karsavino ir M. Kulbako poezijos vertimus.
  • 2001 m. Poezijos pavasario prizas geriausiam metų vertėjui už poezijos vertimus į lietuvių kalbą.

Nuorodos


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: