Arnoldas Burovas

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Arnoldas Burovas
latv. Arnolds Burovs

Gimė 1915 m. balandžio 29 d.
Ryga
Mirė 2006 m. sausio 13 d. (90 m.)
Ryga

Veikla
latvių animacinio kino režisierius

Vikiteka Arnoldas BurovasVikiteka
<--
  Visuotinė lietuvių enciklopedija  
-->

Arnoldas Burovas (latv. Arnolds Burovs, 1915 m. balandžio 29 d. Ryga2006 m. sausio 13 d. Ryga) – latvių animacinio kino režisierius, dramaturgas.

Turinys

Biografija

1953 m. baigė Latvijos konservatoriją. 19441964 m. su pertrauka – pirmojo latvių lėlių teatro dailininkas ir režisierius, 19531958 m. Operetės teatro Rygoje režisierius. Nuo 1964 m. Rygos kino studijos režisierius; 1966 m. čia įsteigė lėlių animacinių filmų kūrybine grupę „Animacijas brigade“.

Filmai poetiški, daugelis sukurti folkloro ir latvių literatūros klasikos motyvais, jiems būdinga metaforos, lakoniškos raiškos priemonės.[1]

Filmografija

  • Ki-ke-ri-gū, 1966 m.
  • Tigras Nau-Nau (Tīģeris Ņau-Ņau), 1967 m.
  • Pigmalionas, 1967 m.,
  • Ansio gėlės (Puķu Ansis), 1968 m.,
  • Keistuolis Dauka (Dullais Dauka), 1968 m.,
  • Pasaka apie skatiką (Pasaka par vērdiņu), 1969 m.,
  • Raudonos kurpaitės (Sarkanās kurpītes), 1971 m.,
  • Umurkumurs, 1976 m.,
  • Kozetė, 1977 m.
  • Vanagėlis (Vanadzins), 1978 m.
  • Bimini, 1981 m.,
  • Pavasario daina (Pavasara dziesma) 1984 m.
  • Princesė ir puma (Princese un puma), 1986 m.
  • Broliukas (Brālītis), 1987 m.
  • Mano rojus (Mana paradīze), 1989 m.
  • Žaidimas ir gyvenimas (Spēle ar dzīvību), 1990 m.

Šaltiniai

  1. Valentas Aškinis. Arnoldas Burovas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. III (Beketeriai-Chakasai). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. - 647 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.

Nuorodos


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: