Cesária Évora

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Cesária Évora
2006.03.19.us.ca.SanDiego.cesariaevora01.1.jpg
Biografija
Pilnas vardas Cesária Évora
Gimė 1941 m. rugpjūčio 27 d.
Žaliasis Kyšulys Mindelu, Žaliasis Kyšulys
Mirė 2011 m. gruodžio 17 d. (70 m.)
Žaliasis Kyšulys San Visentės sala, Žaliasis Kyšulys
Žanras World music
Užsiėmimas atlikėja, dainų autorė
Kūrinių kalba(-os) portugalų, ispanų
Aktyvumo metai 1988-2011
Svetainė Oficiali svetainė

Sezarija Evora (isp. Cesária Évora;1941 m. rugpjūčio 27 d. – 2011 m. gruodžio 17 d.) – Žaliojo Kyšulio salų dainininkė, atliekanti tradicinę salų muziką morna (artimą fado ir bliuzui). Garsi Europoje, Lotynų Amerikoje.

Būdama 16 metų Cesária iš vieno žvejo išmoko mornos muzikos. Pradžioje koncertavo baruose, viešbučiuose, naktiniuose klubuose. Netrukus ji jau turėjo daug gerbėjų ir buvo žinoma visame Žaliajame Kyšulyje. Vėliau šaliai paskelbus nepriklausomybę, pablogėjo ekonominė padėtis ir Cesária Évora nutraukė muzikinę karjerą. Tik po 10 metų ji vėl pradėjo dainuoti Portugalijoje, o 1988 m. Paryžiuje išleido savo pirmąjį albumą.

2004 m. Cesária Évora laimėjo Grammy apdovanojimą už geriausią world music albumą.

Diskografija

  • La Diva Aux Pieds Nus (1988 m.)
  • Distino di Belita (1990 m.)
  • Mar Azul (1991 m.)
  • Miss Perfumado (1992 m.)
  • Cesária (1995 m.)
  • Cabo Verde (1997 m.)
  • Café Atlantico (1999 m.)
  • São Vicente di Longe (2001 m.)
  • Voz d’Amor (2003 m.)
  • Rogamar (2006 m.)
  • Nha Sentimento (2009 m.)

Singlai

Nuorodos


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: