Edward Abbey

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką

Edward Abbey (1927 m. sausio 29 d. – 1989 m. kovo 14 d.) – JAV rašytojas, eseistas ir gamtosaugininkas, valstybės vykdomo gamtos naikinimo aktyvus kritikas. Jo darbai The Monkey Wrench Gang ir Desert Solitaire tapo įkvėpimu daugeliui ekoanarchistų.

Gimė Indianos miestelyje Pensilvanijoje, Apalačų kalnuose. 1944 m. persikėlė į šalies vakarus, Naujosios Meksikos universitete įgijo filosofijos magistro laipsnį. Arkų nacionaliniame parke (tuomet gamtos paminkle) dirbo reindžeriu.

Savo veikaluose rėmė ekologinio pasipriešinimo gamtos naikinimui idėjas (pvz., ekosabotažą), taip pat kritikavo valdžią, tradicinės gamtosaugos nuosaikumą, niekino civilizacijos kišimąsi į gamtą. Rašytoju dėl jo antisisteminių pažiūrų buvo susidomėjusi FTB. Paveikta Abbey idėjų susiformavo gamtos gynėjų bendruomenė Earth First!.

Edward Abbey mirė 1989 m. kovo 14 d. nuo operacijos komplikacijų. Jo kūnas sudegintas ir pelenai išbarstyti Kabesa Pretos dykumoje Arizonoje.

Bibliografija

Fantastinė:

  • Jonathan Troy (1954)
  • The Brave Cowboy (1956)
  • Fire on the Mountain (1962)
  • Black Sun (1971)
  • The Monkey Wrench Gang (1975)
  • Good News (1980)
  • The Fool's Progress (1988)
  • Hayduke Lives (1989)
  • Earth Apples: The Poetry of Edward Abbey (1994)

Nefantastinė:

  • Desert Solitaire: A Season in the Wilderness (1968)
  • Appalachian Wilderness (1970)
  • Slickrock (1971)
  • Cactus Country (1973)
  • The Journey Home (1977)
  • The Hidden Canyon (1977)
  • Abbey's Road (1979)
  • Desert Images (1979)
  • Down the River (with Henry Thoreau & Other Friends) (1982)
  • In Praise of Mountain Lions (1984)
  • Beyond the Wall (1984)
  • One Life at a Time, Please (1988)
  • A Voice Crying in the Wilderness: Notes from a Secret Journal (1989)
  • Confessions of a Barbarian: Selections from the Journals of Edward Abbey, 1951–1989 (1994)
Vikicitatos
Wikiquote logo
Puslapis Vikicitatose


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: