Kviečiame visus registruotis, įsijungti, dalyvauti iniciatyvose ir paremti ELIP.

Faustas Kirša

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Faustas Kirša
KiršaFaustas.jpg

Gimė 1891 m. vasario 25 d.
Rusija Senadvaris, Antalieptės valsčius, Novoaleksandrovsko apskritis, Rusijos imperija
Mirė 1964 m. sausio 5 d. (72 m.)
Jungtinės Amerikos Valstijos Bostonas

Veikla
lietuvių poetas, Vilniaus konferencijos dalyvis

Vikiteka Faustas KiršaVikiteka

Faustas Kirša (1891 m. vasario 25, senuoju stiliumi vasario 13 d. Senadvaryje, Antalieptės valsčius, Novoaleksandrovsko apskritis, Rusijos imperija – 1964 m. sausio 5 d. Bostone) – lietuvių poetas, publicistas, Vilniaus konferencijos dalyvis.

Turinys

Biografija

Mokėsi Vilniaus ir Maskvos gimnazijose. 1914 m. Oriole išlaikė brandos atestato egzaminus. 1915 m. Vilniuje baigė pedagogikos kursus, dvejus metus mokytojavo. 19221925 m. Berlyne studijavo vokiečių kalbą ir literatūrą, filosofiją, estetiką ir architektūrą.

1918 m. dirbo laikraščio „Lietuvos aidas“ redakcijoje. 19191922 m. laikraščio „Lietuva“ redakcijos darbuotojas, literatūrinio priedo „Sekmoji diena“ redaktorius. Taip pat redagavo žurnalą „Menas“, leidinius „Dainava“ 1920 m., su B.Sruoga, „Baras“ 1925 m. „Pradai ir žygiai19261927 m. 19311940 m. dirbo žurnalo „Naujoji Romuva“ redakcijoje, 19431944 m. – almanacho „Varpai“ redakcijoje.

1917 m. Vilniaus konferencijos dalyvis, Lietuvių meno kūrėjų draugijos, įsteigtos 1920 m., vienas organizatorių ir aktyvių veikėjų.

1944 m. emigravo į Vokietiją, redagavo leidinius „Laisvės varpas“, „Vagos“ ir kt. lietuvių leidinius. 1949 m. išvyko į JAV. Aktyviai dalyvavo lietuvių visuomeniniame ir kultūriniame gyvenime. [1]

Kūryba

Į literatūrinį darbą įsijungė 1912 m., „Ateityje“ paskelbdamas pirmąsias savo eiles. Išleido eilėraščių rinkinių, sukūrė dviejų dalių satyrinę poemą „Pelenai“. Bendradarbiavo leidiniuose „Aušra“ „Gaisai“, „Literatūros naujienos“, „Mūsų rytojus“, gyvendamas JAV – „Aidai“, „Gabija“, „Draugas“, „Lietuvių dienos“ ir kt. lietuvių leidiniuose.

Išvertė J. I. Kraševskio, Z. Krasinskio, L. Tolstojaus kūrinių.

Bibliografija

  • Verpetai, 1918 m.
  • Aidų aidužiai, 1921 m.
  • Suverstos vagos, 1926 m.
  • Pelenai, 1930, 1938 m.
  • Giesmės, 1934 m.
  • Maldos ant akmens, 1937 m.
  • Piligrimai, 1939 m.
  • Tolumos, 1947 m.
  • Šventieji akmenys, 1951 m.

Šaltiniai

  1. Žurnalistikos enciklopedija. - Vilnius: Pradai, 1997. - 227 psl.

Nuorodos


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: