Ignas Lapienis

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Ignas Lapienis

Gimė 1891 m. vasario 13 d.
Antanašėje Rokiškio raj.
Mirė 1960 m. lapkričio 16 d. (69 m.)
Biržuose

Veikla
pedagogas, rašytojas prozininkas.

Ignas Lapienis (1891 m. vasario 13 d. Antanašėje Rokiškio raj. – 1960 m. lapkričio 16 d. Biržuose) – pedagogas, rašytojas prozininkas.

Biografija

Dirbo fabrikuose Rygoje, mobilizuotas į kariuomenę kariavo Pirmojo pasaulinio ir Rusijos pilietinio karo frontuose, po karo grįžęs į Lietuvą raštininkavo, mokytojavo Pabiržėje. Jo iniciatyva 1944 m. įkurta Pabiržės progimnazija.

Pirmieji vaizdeliai išspausdinti žurnale „Iliustruotoji Lietuva“ 1924 m. Vėliau rašė ir stambesnius kūrinius, bet nespausdino, perrašinėjo ir tobulino, spaudai atidavė tik kai šėjo į pensiją. Proza – daugiausia beletrizuoti vaikystės ir Pirmojo pasaulinio karo laikų atsiminimai, dominuoja socialinė tematika.

Bibliografija

  • 1957 m. „Maištininkas“, apsakymų rinkinys;
  • 1958 m. „Sermėgiaus sūnus“, apysaka;
  • 1958 m. „Žygyje“, karo vaizdeliai;
  • 1959 m. „Kielytė“, apysaka;
  • 1960 m. „Senelės laivas“, pasakojimų, legendų ir padavimų knyga vaikams.


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: