Jevgenijus Lebedevas

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Jevgenijus Lebedevas
Gimimo vardas Евгений Алексеевич Лебедев

Gimė 1917 m. sausio 15 d.
Balakovas, dab. Saratovo sritis
Mirė 1997 m. birželio 9 d. (80 m.)
Sankt Peterburgas

Veikla
rusų kino ir teatro aktorius

Žymūs apdovanojimai

Serp i molot.jpg Order of Lenin type4.jpgPeople Artist of the USSR1.jpg Medal Lenin Prize.png Medal Stalin Prize.png Medal State Prize Soviet Union.png

Jevgenijus Lebedevas (rus. Евгений Алексеевич Лебедев, g. 1917 m. sausio 15 d. Balakovas, dab. Saratovo sritis1997 m. birželio 9 d. Sankt Peterburgas) – rusų kino ir teatro aktorius.

Turinys

Biografija

1940 m. baigęs M. Ščepkino teatro mokyklą Maskvoje vaidino Tbilisio rusų jaunojo žiūrovo teatre, 19491956 m. Lenino komjaunimo teatre, nuo 1956 m. Leningrado Maksimo Gorkio teatre (nuo 1992 m. Didysis Georgijaus Tovstonogovo dramos teatras). Nuo 1958 m. Leningrado teatro, muzikos ir kinematografijos instituto dėstytojas, docentas. Sukūrė apie 100 vaidmenų teatre, daugiausia Georgijaus Tovstonogovo pastatymuose, apie 70 vaidmenų kine bei televizijoje. Vaidyboje derinami ekscentrikos, bufonados, grotesko elementai ir gilus psichologizmas, vidinis lyrizmas, daug reikšmės teikiama kuriamo personažo plastikos ir kalbos raiškai.[1]

Įvertinimas

Vaidmenys teatre


 Broom icon.svg  Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Enciklopedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite; apie sutvarkymą galite pranešti specialiame Enciklopedijos projekte.

Filmografija

1. 1952 – Римский-Корсаков
2. 1955 – Неоконченная повесть
3. 1955 – Таланты и поклонники
4. 1955 – Два капитана – Ромашов
5. 1956 – Она вас любит!
6. 1957 – Шторм
7. 1959 – Достигаев и другие
8. 1961 – Поднятая целина
9. 1964 – Поезд милосердия
10. 1965 – На одной планете
11. 1965 – Иду на грозу
12. 1966 – Последний месяц осени
13. 1967 – Свадьба в Малиновке – Нечипор
14. 1967 – Происшествие, которого никто не заметил – Яков Алексеевич
15. 1968 – Записки сумасшедшего
16. 1968 – Прямая линия
17. 1968 – В огне брода нет
18. 1969 – Странные люди (Киноальманах)
19. 1969 – Сюжет для небольшого рассказа
20. 1969 – Преступление и наказание – Мармеладов
21. 1970 – Приключения жёлтого чемоданчика – доктор
22. 1970 – Полчаса на чудеса
23. 1970 – Начало
24. 1970 – В лазоревой степи
25. 1970 – Адам и Хева
26. 1971 – И был вечер, и было утро
27. 1971 – Каменный гость – Лепорелло
28. 1971 – Мещане
29. 1972 – Заячий заповедник
30. 1972 – Иванов катер
31. 1973 – Ринг
32. 1973 – Таланты и поклонники
33. 1974 – Ваши права?
34. 1974 – Последний день зимы
35. 1974 – Блокада (1-я серия) – Королёв
36. 1974 – Исполнение желаний
37. 1976 – Пастух Янка – Дуримонт
38. 1977 – Отпуск, который не состоялся
39. 1977 – Фантазии Веснухина – клоун
40. 1977 – Театр неизвестного актёра
41. 1977 – Есть идея!
42. 1977 – Воскресная ночь
43. 1976 – Маринка, Янка и тайны королевского замка
44. 1977 – Первые радости
45. 1977 – Блокада (2-я серия) – Королёв
46. 1978 – Комиссия по расследованию
47. 1978 – Кентавры
48. 1978 – Срочный вызов
49. 1978 – Личное счастье
50. 1979 – Допрос
51. 1979 – Необыкновенное лето
52. 1980 – Жизнь прекрасна
53. 1980 – Эскадрон гусар летучих – Кутузов
54. 1981 – Синдикат 2
55. 1981 – На Гранатовых островах
56. 1983 – Я готов принять вызов
57. 1983 – Раннее, раннее утро…
58. 1985 – Прощание славянки
59. 1986 – Чехарда
60. 1987 – Петроградские гавроши
61. 1992 – Лавка Рубинчика и…
62. 1992 – Билет в красный театр, или Смерть гробокопателя
63. 1993 – Танго на Дворцовой площади
64. 1993 – Завтрак с видом на Эльбрус
65. 1993 – Сам я – вятский уроженец
66. 1993 – Сикимоку
67. 1994 – На кого Бог пошлёт

Šaltiniai

  1. Jevgenijus Lebedevas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XV (Mezas-Nagurskiai). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2009. - 780 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: