John Updike

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
John Updike

Džonas Apdaikas (angl. John Updike; 1923 m. kovo 18 d. Šilingtone, Pensilvanijoje2009 m. sausio 28 d.) – JAV, rašytojas

Turinys

Gyvenimas ir kūryba

Jo vaikystė prabėgo gimtajame mieste, kuriame lankė mokyklą. 1947 m. šeima persikėlė į ūkį netoli Plauvilio. Vaikystės prisiminimus jis aprašė viename pirmųjų savo romanų "Kentauras". Autobiografiniais motyvais paremtoje knygoje Apdaikas aprašo tris vieno koledžo mokytojo dienas, 1947 m. sausį. Tai kiek mitologizuota istorija apie sūnaus ir tėvo santykius Amerikos provincijos miestelyje pokario metais. Nuo 1950 m. iki 1954 m. Džonas Apdaikas studijavo Harvardo universitete anglistiką, po to vienerius metus mokėsi meno mokykloje Oksforde. Grįžęs į JAV, jis gavo reporterio vietą savaitraštyje "The New Yorker", kuris išspausdino jo pirmuosius trumpus apsakymus. Po dvejų metų jis tapo laisvu leidinio darbuotoju ir pradėjo rašyti įtakingus litaratūros kritikos straipsnius. 1957 m. persikėlė į Bostono priemestį ir visiškai atsidėjo romanų rašymui. Pirmasis iš dvidešimties iki šios dienos parašytų romanų pasirodė 1959 metais. Tai buvo "Šventė prieglaudoje". Iš kart po pirmojo pasirodė kitas – "Triuši, bėk", pirmasis vadinamosios "Triušio" tetralogijos romanas. Po metų romanas susilaukė didelės sekmės ir įtvirtino Džono Apdaiko kaip vieno iš reikšmingiausių šio laikmečio JAV rašytojų statusą. Romano pagrindinis veikėjas Haris "Triušis" Angstromas tapo svarbiausiu amerikiečių literatūros veikėju. Septintojo dešimtmečio viduryje Apdaikas daug keliavo ir skaitė paskaitas TSRS, Rumunijoje, Bulgarijoje ir Čekoslovakijoje. Sensacingo populiarumo sulaukė jo romanas "Poros". Be romanų Apdaikas rašė eilėraščius, dramas, knygas vaikams ir esė. 1968 m. išleido autobiografinę knygą "Savimonė".

Bibliografija

"Triušio" romanai

  • 1960 m. Rabbit, Run (Triuši, bėk)
  • 1971 m. Rabbit Redux (Triušio sugrįžimas)
  • 1981 m. Rabbit Is Rich (Turtingas Triušis)
  • 1990 m. Rabbit At Rest (Triušis ilsisi)
  • 2001 m. Rabbit Remembered (Triušio atsiminimai)

Kiti romanai

  • 1970 m. Bech, a Book
  • 1982 m. Bech Is Back
  • 1998 m. Bech at Bay
  • 1974 m. Buchanan Dying
  • 1992 m. Memories of the Ford Administration
  • 1959 m. The Poorhouse Fair
  • 1963 m. The Centaur (laimėjo National Book Award premiją)
  • 1965 m. Of the Farm
  • 1968 m. Couples
  • 1975 m. A Month of Sundays
  • 1977 m. Marry Me
  • 1978 m. The Coup
  • 1984 m. The Witches of Eastwick
  • 1986 m. Roger's Version
  • 1988 m. S.
  • 1994 m. Brazil
  • 1996 m. In the Beauty of the Lilies
  • 1997 m. Toward the End of Time
  • 2000 m. Gertrude and Claudius
  • 2002 m. Seek My Face
  • 2004 m. Villages
  • 2006 m. Terrorist
  • 2008 m. The Widows of Eastwick

Trumpų istorijų kolekcija

  • 1959 m. The Same Door
  • 1962 m. Pigeon Feathers
  • 1964 m. Olinger Stories
  • 1966 m. The Music School
  • 1972 m. Museums And Women
  • 1979 m. Problems
  • 1979 m. Too Far To Go
  • 1987 m. Trust Me
  • 1994 m. The Afterlife
  • 2000 m. The Best American Short Stories of the Century
  • 2001 m. Licks of Love
  • 2003 m. The Early Stories: 1953-1975

Poezija

  • 1957 m. Ex-Basketball Player
  • 1958 m. The Carpentered Hen
  • 1963 m. Telephone Poles
  • 1969 m. Midpoint
  • 1969 m. Dance of the Solids
  • 1977 m. Tossing and Turning
  • 1985 m. Facing Nature
  • 1993 m. Collected Poems 1953-1993
  • 2001 m. Americana: and Other Poems

Esės, kritika ir dokumentiniai romanai

  • 1965 m. Assorted Prose
  • 1975 m. Picked-Up Pieces
  • 1983 m. Hugging The Shore
  • 1989 m. Self-Consciousness: Memoirs
  • 1989 m. Just Looking
  • 1991 m. Odd Jobs
  • 1996 m. Golf Dreams: Writings on Golf
  • 1999 m. More Matter
  • 2005 m. Still Looking: Essays on American Art
  • 2007 m. Due Considerations: Essays and Criticism
Vikicitatos
Wikiquote logo
Puslapis Vikicitatose


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: