Juozas Bulota

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Juozas Bulota

Gimė 1918 m. gegužės 20 d.
Putriškiai, Padovinio valsčius, Marijampolės apskritis
Mirė 1994 m. vasario 19 d. (75 m.)
Vilnius

Partija TSKP

Alma mater Vilniaus universitetas
<--
  Visuotinė lietuvių enciklopedija  
-->

Juozas Bulota (1918 m. gegužės 20 d. Putriškiuose, Padovinio valsčius, Marijampolės apskritis – 1994 m. vasario 19 d. Vilniuje) – Lietuvos žurnalistas, rašytojas.

Biografija

Mokėsi Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijoje. 1936 m. baigė Kvietiškio žemės ūkio mokyklą, 1960 m. Vilniaus universiteto Istorijos–filologijos fakultete – žurnalistikos specialybę.

19421944 m. sovietinių partizanų būrio ryšininkas. 1944–1948 m. dirbo agentūroje ELTA, 1948–1949 m. informacijų biuro korespondentas. 1949–1956 m. laikraščio „Tiesa“ bendradarbis. 1956–1985 m. satyros ir humoro žurnalo „Šluota“ redaktorius. [1]

Satyros ir humoro kūrinius periodikoje pradėjo skelbti 1944 m. Išleido feljetonų, humoreskų ir pamfletų rinkinių. Pasirašinėjo slapyvardžiais B. Dovainis, J. Nausupis, J. Putrabalis ir kitais. [2] LTSR nusipelnęs žurnalistas (1968 m.). [3] Atskiromis knygelėmis rašytojo kūryba buvo leidžiama estų, baltarusių, ukrainiečių, rusų kalba. Humoreskų vertimai skelbti latvių, lenkų, moldavų, bulgarų, slovakų, totorių, tadžikų ir kt. šalių spaudoje.

Bibliografija

  • Prieš plauką, 1961 m.
  • Kulniukų klausimas, 1966 m.
  • Papt!, 1969 m.
  • Atbulas išradimas, 1974 m.
  • Žuvęs žmogus, 1978 m.
  • Visapusiška moteris, 1981 m.
  • Pagyvensim, pamatysim: humoreskos, feljetonai, pamfletai. – Vilnius, 1988 m.

Šaltiniai

  1. Žurnalistikos enciklopedija. - Vilnius: Pradai, 1997. - 78 psl.
  2. Domas Šniukas. Juozas Bulota. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. III (Beketeriai-Chakasai). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. - 609 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.
  3. Juozas Bulota. Tarybų Lietuvos enciklopedija, T. 1 (A-Grūdas). - Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985. - 305 psl.


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: