Karolis Dineika

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Karolis Dineika
Karolis Dineika 1898-1980.jpg

Gimė 1898 m. kovo 15 d.
Rygoje
Mirė 1980 m. rugpjūčio 13 d. (82 m.)
Druskininkuose

Tėvas Vincas Dineika
Motina Elžbieta Gaigalaitė-Dineikienė
Sutuoktinis(-ė) Petronėlė Savukaitytė - Dineikienė
Vaikai

Raimundas Arnas Dineika
Vincas Rimgaudas Dineika
Gynė Dineikaitė


Veikla
Lietuvos pedagogas, gydomosios kūno kultūros specialistas, visuomenės veikėjas.

Alma mater Lietuvos universitetas

Karolis Dineika (1898 m. kovo 15 d. Rygoje – 1980 m. rugpjūčio 13 d. Druskininkuose) – Lietuvos pedagogas, gydomosios kūno kultūros specialistas, visuomenės veikėjas.

Turinys

Biografija

Gimė Vinco Dineikos ir Elžbietos Gaigalaitės-Dineikienės šeimoje [1]. Brolis Viktoras Dineika. Sūnūs Raimundas Arnas Dineika, Vincas Rimgaudas Dineika, duktė – poetė Gynė Dineikaitė.

Baigęs vidurinę mokyklą, 1916 m. Tartu įgijo gimnazijos kūno kultūros mokytojo cenzą. Pirmojo pasaulinio karo metais kurį laiką gyveno Peterburge [2]. 19171918 m. Peterburge studijavo hidrotechnikos kursuose, 1917 m. įsteigė moksleivių klubą „Lietuvos sakalas“, dirbo draugijos „Majak“ sporto instruktoriumi.

Grįžęs į Lietuvą 1918–1919 m. mokytojavo Linkuvos „Saulės“ gimnazijoje. Žiemgaloje organizavo partizanų būrį, dalyvavo kovose prieš bolševikus. Joniškėlyje pateko į kalėjimą, bet pabėgo. Grįžęs iš bolševikų nelaisvės, dirbo Linkuvos apsaugos štabe, vėliau – valsčiaus ir apskrities tarybose. 1919 m. Lietuvos kariuomenės savanoris, dalyvavo kovose su bermontininkais prie Radviliškio ir Šiaulių. 19201922 m. Krašto apsaugos ministerijos sporto instruktorius, vėliau Šaulių sąjungos sporto instruktorius. Organizavo krepšinio rungtynes Lietuvos kariuomenėje, o 1922 m. išleido knygutę „Krepšiasvydis“, kurioje smulkiai aprašė žaidimo taisykles.

Linkuvos gimnazijos inspektorius Karolis Dineika, suremontavo Rimkūnų dvaro kumetyno pastatą, uždėjo raudonų čerpių stogą, moderniai įsirengė kambarius gyventi bei, nusipirkęs žemės, įkūrė ūkį, valdžiusį 21 ha žemės.

Karolis Dineika sėdi centre, jam iš dešinės kun.M.Lovčikas, iš kairės-kapel.A.Grigaliūnas, muz.mokyt. Kazimieras Jovaiša, E.Jatulis, Povilas Spudas

19231926 m. Lietuvos universitete studijavo pedagogiką, psichologiją, lietuvių literatūrą ir geografiją. Nuo 1927 m. Kauno „Aušros“ ir Alytaus valstybinės gimnazijos fizinio lavinimo mokytojas. Nuo 1934 m. Kūno kultūros rūmų inspektorius ir Kūno kultūros kursų lektorius.

1942 m. vadovai Karolis Dineika ir Petras Garšva

19401945 m. Linkuvos gimnazijos kūno kultūros mokytojas, 19411944 m. šios gimnazijos inspektorius (vicedirektorius). 1945–1949 m. Kūno kultūros instituto direktoriaus pavaduotojas. Nuo 1952 m. Druskininkų gydomosios fizinės kultūros ir klimato terapijos parko, įkurto jo iniciatyva, vedėjas.

Visuomeninė veikla

Jo iniciatyva 1920 m. įkurta Lietuvos fizinio lavinimosi sąjunga, 1922 m. – Lietuvos gimnastikos ir sporto federacija, buvo jų pirmasis pirmininkas. Propagavo klasikines ir tautines sporto šakas, sveiką gyvenseną, sukūrė psichofizinės treniruotės pagrindus. Fizinio lavinimo klausimais rašė leidiniuose „Lietuvos aidas“, „Mūsų žinynas“, „Lietuvos mokykla“, „Švietimo darbas“, „Tautos mokykla“, „Naujoji Romuva“. 19261928 m. redagavo laikraštį „Jėga ir grožis“, 1928–1929 m. savaitraščio „Sargyba“ priedą „Jaunimo sportas“. [3]

Bibliografija

  • 1920 m. Kūno lavinimo klausimas Lietuvoje
  • 1922 m. Lengvosios atletikos vadovėlis (bendraautoris Juozas Eretas)
  • 1922 m. Supratimo raktas
  • 1924 m. Nurodymai, kaip stiprinti sveikatą
  • 1926 m. Lietuvos karžygys Antanas Juozapavičius
  • 1926 m. Santūra, kaip dorovinė asmens pareiga
  • 1926 m. Blaivybė ir kūno lavinimo klausimas Lietuvoje
  • 1926 m. Vilniaus ripka
  • 1927–1929 m. Fiziško lavinimosi vadovėlis I–II d.
  • 1929 m. Sportas mokykloje
  • 1932 m. Žaismo pramoga – naujas blaivinimo metodas
  • 1934 m. Skautiški žaidimai (kartu su B. Mantvila)
  • 1935 m. Keliaukime po gimtąjį kraštą (bendraautoris J. Dovydaitis)
  • 1959 m. Fizinė kultūra – sveikatos šaltinis (bendraautoris K. Labanauskas)
  • 1961 m. Gydomoji fizinė kultūra
  • 1966 m. Kvėpavimas, judėjimas, sveikata
  • 1975 m. Moters grožis, sveikata. 1981 m. rusų kalba
  • 1984 m. Judėjimas, kvėpavimas, psichofizinė treniruotė

Šaltiniai


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: