Kazys Bradūnas

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Kazys Bradūnas

Gimė 1917 m. vasario 11 d.
Kiršai, Vilkaviškio raj.
Mirė 2009 m. vasario 9 d. (91 m.)
Vilnius

Veikla
poetas, publicistas

Žinomas už „Devynios baladės“
„Įaugom Nemuno upyne“
„Sutelktinė“

Žymūs apdovanojimai

Kazys Bradūnas (1917 m. vasario 11 d. Kiršuose, Alvito valsčius, Vilkaviškio apskrityje – 2009 m. vasario 9 d. Vilniuje, palaidotas Antakalnio kapinėse) – poetas, publicistas.

Turinys

Kilmė ir šeima

Tėvai –

Broliai, seserys –

Šeima – žmona Kazimiera Bradūnienė (iki ... m. ~aitė, g. .. - m. ---)

Vaikai – Elena Bradūnaitė-Aglinskienė
Jurgis Bradūnas
Lionė Bradūnaitė-Kazlauskienė

Išsilavinimas

Mokėsi Vilkaviškio gimnazijoje, kurioje sukūrė pirmuosius savo eilėraščius. 1937 m. įstojo į Kauno Vytauto Didžiojo universitetą studijuoti lietuvių kalbos ir literatūros. 1943 m. baigė Vilniaus universiteto Humanitarinių mokslų fakultetą. Universitete puikiai sutarė su kitais lietuvių rašytojais, poetais: Vytautu Mačerniu, Bronium Krivicku ir kt.

Kultūros keliu

19371938 m. redagavo žurnalą „Ateitis“.

Emigracijoje

1944 m. pasitraukė į Vakarus. Iš pradžių apsigyveno Vokietijoje, 1949 m. persikėlė į JAV. Gyveno Baltimorėje, Čikagoje. Išeivijoje daug dirbo Lietuvos kultūros labui: 1951 m. suredagavo poezijos antologiją „Žemė“, nuo 1952 m. dirbo žurnalo „Literatūros lankai“ redakcijoje, nuo 1961 m. redagavo dienraščio „Draugas“ savaitinį kultūrinį priedą.

Sugrįžus

Atkūrus nepriklausomybę 1994 m. grįžo į Lietuvą. Nuo 1994 m. Lietuvos rašytojų sąjungos narys.

Literatūrinė veikla

Eilėraščius pradėjo rašyti dar gimnazijoje, o pirmąją knygą išleido 1943 m. JAV su kitais redagavo veikalus „Lietuvių literatūra svetur, 19451967 m.“ (1968 m.), „Lietuvių egzodo literatūra 19451990 m.“ (1992 m.), parašė libretą D. Lapinsko operai „Magnus Dux“ (1984 m.).

Įvertinimai

Bibliografija

  • „Vilniaus varpai“ (1943 m.)
  • „Pėdos arimuos“ (1944 m.)
  • „Svetimoji duona“ (1945 m.)
  • „Maras“ (1947 m.)
  • „Apeigos“ (1948 m.)
  • „Devynios baladės“ (1955 m.)
  • „Morenų ugnys“ (1958 m.)
  • „Sidabrinės kamanos“ (1964 m.)
  • „Sonatos ir fugos: Susitikimas su Čiurlioniu“ (1967 m.)
  • „Donelaičio kapas“ (1970 m.)
  • „Pokalbiai su karalium: anno domini 13231973“ (1973 m.)
  • „Alkana kelionė“ (1976 m.)
  • „Užeigoje prie Vilniaus vieškelio“ (1981 m.)
  • „Prierašai“ (1983 m.)
  • „Dux Magnus“ (1984 m.)
  • „Krikšto vanduo Joninių naktį“ (1987 m.)
  • „Įaugom Nemuno upyne“ (1990 m.)
  • „Prie vieno stalo“ (1990 m.)
  • „Duona ir druska“ (1992 m.)
  • „Lietuviškoji trilogija“ (1994 m.)
  • „Iš grumsto ir iš dvasios“ (1994 m.)
  • „Apie žemę ir dangų“ (1997 m.)
  • „Sutelktinė“ (2001 m.)

Nuorodos, šaltiniai


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: