Kostas Kubilinskas

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Kostas Kubilinskas
Kostas-Kubilinskas-1923.jpg
K. Kubilinskas 1948 m.

Gimė 1923 m. liepos 1 d.
Rūda, Gižų valsčius
Mirė 1962 m. kovo 9 d. (38 m.)
Malejevka prie Maskvos

Veikla
vaikų poetas
<--
  Visuotinė lietuvių enciklopedija  
-->

Kostas Kubilinskas (1923 m. liepos 1 d. Rūdos kaime, Gižų valsčius, Vilkaviškio apskritis1962 m. kovo 9 d. Malejevkoje prie Maskvos, palaidotas Vilniuje) – vaikų poetas.

Turinys

Biografija

Mokėsi Gižų mokykloje, Vilkaviškio gimnazijoje ir Marijampolės mokytojų seminarijoje, 19461948 m. studijavo Vilniaus universitete ir Vilniaus pedagoginiame institute. Nacių okupacijos metais paskelbė antibolševikinių eilėraščių, poemų, dėl jų 1946 m. pašalintas iš Vilniaus jaunųjų rašytojų sekcijos. 1947 m. sovietinio saugumo užverbuotas ir pasiųstas dirbti į Varėnos raj. Lynežerio pradžios mokyklą; infiltruotas į partizanų būrį. Kalesninkų miške, 1949 m. kovo 7 d. nušovė miegantį partizanų Dainavos apygardos vadą Benediktą Labėną-Kariūną , išdavė žinomas partizanų slėptuves. Iš viso dėl jo kaltės žuvo 15 partizanų. Vaikams toliau rašė eilėraščius. 19491950 m. dirbo Grožinės literatūros leidykloje, 19501955 m. – žurnalo „Žvaigždutė“ redakcijoje. Mirė poilsio namuose Malejevkoje (netoli Maskvos), perdozavęs alkoholio.

Kūryba

Nuo 1938 m. skelbė eilėraščius vaikų žurnaluose. Vaikams skirti eilėraščiai skambios ir darnios formos, atsižvelgdamas į vaiko psichologiją eilėraščiams suteikdavo pažintinį turinį. Eiliuotos pasakos pasižymi tautosakiškumu, liaudišku humoru, gyvo žodžio ekspresija, ryškiu siužetu, komiškų ir dramatiškų situacijų kaita, individualizuota personažų kalba. Parašė pjesių vaikams. Suaugusiesiems skirtuose lyriniuose ir publicistiniuose eilėraščiuose greta socializmo statybos pašlovinimo, atsispindi nerimastingi mirties apmąstymai. Paskelbė žinomų menininkų kūrinių parodijų, išleido satyrinės poezijos rinkinį. Sovietinės okupacijos metais jo eilėraščių išversta į ispanų, latvių, lenkų, rusų, ukrainiečių kalbas.[1]

Bibliografija

  • Raidžių paradas, 1951 m.
  • Oželis kvaišelis, 1951 m.
  • Mano skaičiai, 1957 m., Žara, 2004 m., ISBN 9986-34-115-9
  • Mano spalvos, 1957 m. Žara, 2004 m., ISBN 9986-34-116-7
  • Stovi pasakų namelis, 1957 m.
  • Pernykštis sniegas, satyriniai eilėraščiai, su A. Jonynu, 1957 m.
  • Buvo buvo, kaip nebuvo, 1958 m.
  • Strakaliukas ir Makaliukas, 1958 m.
  • Oi jūs, grybai, grybai, 1961 m.
  • Gintarėliai, 1961 m.
  • Pirmasis dantukas, 1962 m.
  • Varlė karalienė, 1962 m.
  • Vėjo botagėlis, pjesė, išleista ir pastatyta 1963 m.
  • Molio Motiejukas, pjesė, išleista ir pastatyta 1963 m.
  • Lygumos dainuoja, išl. 1964 m.
  • Ryklio rūmai, išl. 1965 m.
  • Seka pasaką senelis, išl. 1966 m.
  • Žalios pusnys, išl. 1972 m.
  • Raštai 3 t., Vilnius, 1972-1983 m.
  • Katinėlis ir gaidelis, Jotema, 2006 m., ISBN 9955-01-040-1.
  • Nepraustasis, neskustasis, nekirptasis katinas, Jotema, 2004 m., ISBN 9955-527-93-5.
  • Bebenčiukas ir kvailutė, poemėlė, iliustravo, Vaiva Lingytė, leidykla VAGA, 2010 m., ISBN 978-5-415-02165-9.
  • Vilkas uodegą prišalo, poemėlė, iliustravo, Vaiva Lingytė, Paulius Jautakas, leidykla VAGA, 2010 m., ISBN 978-5-415-02168-0.
  • Agė melagė, iliustravo, Vaiva Lingytė, VAGA, 2010 m., ISBN 978-5-415-02164-2.
  • Ledinukas, iliustravo, Vaiva Lingytė, VAGA, 2010 m., ISBN 978-5-415-02166-6.

Įvertinimas

Šaltiniai

  1. Laima Amatkevičiūtė. Kostas Kubilinskas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XI (Kremacija-Lenzo taisyklė). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2007. - 177 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.

Nuorodos


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: