León Felipe

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
León Felipe
isp. León Felipe
León Felipe.JPG
Paminklas Leonui Felipei Tabaroje

Gimė 1884 m. balandžio 11 d.
Tabara, Samoros provincija
Mirė 1968 m. rugsėjo 17 d. (84 m.)
Meksikas

Veikla
ispanų poetas, dramaturgas
Parašas
Firma de León Felipe.png
<--
  Visuotinė lietuvių enciklopedija  
-->

Leonas Felipė (isp. León Felipeslapyvardis, tikroji pavardė Felipė Kaminas Galisia de la Rosa, isp. Felipe Camino Galicia de la Rosa, 1884 m. balandžio 11 d. Tabara, Samoros provincija1968 m. rugsėjo 17 d. Meksikas) – ispanų poetas, dramaturgas.

Turinys

Biografija

Studijavo farmaciją, dirbo vaistinėse Ispanijoje, 19191922 m. ligoninių administratorius Pusiaujo Gvinėjoje. 1922 m. išvyko į Meksiką. Dirbo Verakruso bibliotekoje. Prasidėjus 19361939 m. Ispanijos pilietiniam karui grįžo į Ispaniją, kur kovėsi respublikonų pusėje. 1938 m. pasitraukė į Meksiką.

Kūryba

Ankstyvojoje poezijoje (rinkinys „Keliauninko eilės ir maldos“) gausu religinių motyvų. Poezijos rinkiniuose „Pasitraukusio ispano rauda“, , „Laimėsi šviesą“, „Paskutinė žinia“, „Elnias“, „Rosinantas“ vyrauja humanistinė, socialinė tematika, tragiškos intonacijos. Parašė pjesių („Makbetas, arba Svajos žudikas“, „Trubadūras“). Kūrybai būdingas iškilmingas tonas, laisvės tema.

Eilėraščių lietuvių vertimų paskelbta knygoje „XX a. Vakarų poetai“, 1969 m. [1]

Bibliografija

Poezija
  • Versos y oraciones del caminante, 1920, 1929 m.
  • Drop a Star, 1933 m.
  • La insignia, 1936 m.
  • Pescador de caña, 1938 m.
  • Español del éxodo y del llanto, 1939 m.
  • El gran responsable, 1940 m.
  • Canto a mi mismo, Volto Vitmeno vertimas, 1941 m.
  • El poeta prometeico, 1942 m.
  • Ganarás la luz, 1943 m.
  • Parábola y poesía, 1944 m.
  • Llamadme publicano, 1950 m.
  • El ciervo, 1954 m.
  • Belleza cruel, 1958 m.
  • ¿Qué se hizo del rey don Juan?, 1962 m.
  • Rocinante, 1967 m.
  • Israel, Finisterre, México D. F., 1970 m.
  • ¡Oh, este viejo y roto violín!, 1968 m.
Pjesės
  • La Manzana, 1951 m.
  • El Juglarón, 1961 m.
  • Macbeth o el asesino del sueño, pagal V. Šekspyrą, 1954 m.
  • Otelo o El pañuelo encantado, pagal V. Šekspyrą,
  • No es cordero… que es cordera, pagal V. Šekspyrą.

Šaltiniai

  1. Bronius Dovydaitis. Leonas Felipė. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIII (Leo-Magazyn). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. - 15 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: