Milė Šablauskaitė

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką

Milė Šablauskaitė-Juškėnienė (g. 1944 m. rugsėjo 1 d. Juodgalviuose, Ignalinos rajone) – lietuvių teatro aktorė.

19621967 m. studijavo vaidybą Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dėstytojai Vytautas Čibiras, Zenonas Buožis). Nuo 1967 metų – Kauno valstybinio dramos teatro aktorė.

Turinys

Vaidmenys teatre

  • 2009 Petrovič, Žanos mama. Biljana Srlbjanovič. Skėriai. Režisierius Rolandas Atkočiūnas.
  • 2009 Motina. L. Razumovskaja ir A. Obrazcovas. Žvaigždžių vaikas. Režisierius Arvydas Lebeliūnas.
  • 2006 Olga. Marius Macevičius. Antoškos kartoškos. Režisierė Ramunė Kudzmanaitė.
  • 2005 Ponia Cuker. Dea Loher. Nekalti. Režisierius Gintaras Varnas.
  • 2005 Auklė. Daiva Čepauskaitė – Hanso Christiano Anderseno pasakų motyvais. Kiauliaganys. Režisierius Vytautas V. Lansbergis.
  • 2005 Pulkininko našlė. Juhanas Smuulis. Svečiuose pas pulkininko našlę. Režisierė Danutė Juronytė.
  • 2004 Tituba. Arthuras Milleris. Salemo Raganos. Režisierius Rolandas Atkočiūnas.
  • 2003 Mama ir Buldogas. Dyula Urbanas. Mėlynasis Šunytis. Režisierius Andrius Kurienius.
  • 2003 Auklė. Federico García Lorca. Donja Rosita arba Gėlių kalba. Režisierius Gintaras Varnas.
  • 2002 Lokienė. Andrius Kurienius. Vilkas ir ožiukai. Režisierius Andrius Kurienius.
  • 2001 Zina. Juozas Grušas. Meilė, džiazas ir velnias. Režisierius Jonas Vaitkus.
  • 1999 Marselina. Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais. Figaro vedybos. Režisierius Vytautas Balsys.
  • 1998 Gretė. Werneris Schwabas. Prezidentės. Režisierius Thomas Hinterbergeris.
  • 1998 Motina. Danutė Juronytė. Randor Kvit arba Kas gudresnis. Režisierė Danutė Juronytė.
  • 1998 Fiokla. Nikolajus Gogolis. Vedybos. Režisierius Valius Tertelis.
  • 1996 Asistentė. Noëlis Cowardas. Asmeniniai gyvenimai. Režisierius Vytautas Balsys.
  • 1995 Hortenzija. Tamara Gabbe. Pelenė. Režisierė Neris Karpuškaitė
  • 1994 Pamotė. Aldona Liobytė. Meškos trobelė. Režisierė Danutė Juronytė.
  • 1993 Burtininkė ir Sabina. Thorntonas Wilderis. Per plauką nuo žūties. Režisierius Gytis Padegimas.
  • 1991 Motina. Haroldas Pinteris. Kalnų kalba. Režisierius Jonas Jurašas.
  • 1991 Sara. Johnas Millingtonas Synge. Šaunuolis iš vakarų pakrantės. Režisierius Henrikas Vancevičius.
  • 1990 Senė Semiramidė. Eugene Ionesko. Kėdės. Režisierius Linas Zaikauskas.
  • 1990 Drugelis. Charles Perrault. Raudonkepuraitė. Režisierius Julius Dautartas.
  • 1988 Paulė. Balys Sruoga. Baisioji naktis. Režisierius Vytautas Balsys.
  • 1986 Zina. Doloresa Kazragytė. Pirelli. Režisierius Viktoras Šinkariukas.
  • 1986 Malūnininkė. Augustas Strindbergas. Kelyje į Damaską. Režisierius Gytis Padegimas.
  • 1986 Kuris. Manolis Korresas. Senelių namai. Režisierius Jonas Vaitkus.
  • 1984 Ivdė. Mikola Kulishas. Taip pražuvo Guska. Režisierius Gytis Padegimas.
  • 1982 Tusia Lepunova. Semionas Zlotnikovas. Scenos prie fontano. Režisierius Genadij Rudenko.
  • 1982 Misis Smit. Thorntonas Wilderis. Mūsų miestelis. Režisierius Gytis Padegimas.
  • 1981 Panelė Krobok. Jonas Vaitkus. Paklydėliai. Režisierius V. Matula.
  • 1980 Grimerė. Matis Untas. Svarbiausioji repeticija. Režisierius Jonas Vaitkus.
  • 1976 Angelas. Ernestas Brylis. Paveikslėliai ant stiklo. Režisierius Voicech Semion.
  • 1974 Agota. Keturakis. Amerika pirtyje. Režisierius Valdas Lencevičius.
  • 1973 Babjakova. Ivanas Bukovčianas. Kol gaidys užgiedos. Režisierius Jevgenij Šifers.
  • 1972 Valė. Aleksandras Volodinas. Su mylimaisiais nesiskirkite. Režisierius Mamertas Karklelis.
  • 1971 Julinka. Aleksandras Ostrovskis. Pelninga vieta. Režisierė Lidija Kutuzova.
  • 1970 Marija. Juozas Glinskis. Grasos namai. Režisierius Jonas Jurašas.
  • 1970 Valė. Eduardas Braginskis, Eldaras Riazanovas. Kartą Naujujų Metų naktį. Režisierius Stasys Motiejūnas.
  • 1968 Džozi. Eugene O’ Neill. Mėnulis likimo posūniams. Režisierius Stasys Motiejūnas.
  • 1967 Hanka. Marekas Domanskis. Atėjo naujas. Režisierė Lidija Kutuzova.
  • 1967 Asilo oda. Romenas Rollanas. Meilės ir mirties žaidimas. Režisieriai Algirdas Lapėnas ir Leonardas Zelčius.

Vaidmenys televizijoje

  • Jadvyga. Pavogta Laimė.
  • Bronė. Jausmų miestas.
  • Vanda. Sniego skonis.
  • Šeimininkė. Konsilium Fakultatis.
  • Marcė. Petras Kurmelis. Režisierius Juozas Sabolius. LTV
  • Moteris. Pradžių pradžia.

Filmografija

Apdovanojimai

  • 1990 už geriausią sezono moters vaidmenį.
  • 2002 Kauno savivaldybės Diplomas už kūrybą.
  • 2003 „Fortūna“ už Auklės vaidmenį spektaklyje „Donja Rosita arba Gėlių kalba.“
  • 2004 Kauno savivaldybės Diplomas už kūrybinį indėlį Kauno miestui.
  • 2006 "Auksinis scenos kryžius" už ponios Cuker vaidmenį spektaklyje "Nekalti"
  • 2006 "Fortūnos" diplomas už ponios Cuker vaidmenį spektaklyje "Nekalti".


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: