Nazareth

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Nazareth
Nazareth1small.jpg
Kilmė Škotija
Šalis {{{šalis}}}
Aktyvumo metai 1968-dabar
Žanras(-ai) Rokas
Įrašų kompanija(-os) Eagle Records
Nariai Jimmy Murrison
Pete Agnew
Dan McCafferty
Buvę nariai
Svetainė {{{svetainė}}}

Nazareth – roko grupė iš Škotijos, įkurta 19671969.

Istorija

Per savo egzistavimo laiką Nazareth labai daug kartų kaitaliojo muzikinį stilių, muzikos pobūdis keitėsi nuo Boogie (Razamanaz, 1973) iki Heavy metal (Hair of the Dog, 1975), nuo progresyvaus roko eksperimentų iki Pop muzikos. Neretai tiek pat skirdavosi ir skirtingos to paties albumo dainos.

Nazareth rimčiau pradėta vertinti tik savo karjeros antrojoje pusėje, kai Rock muziką kritikai ėmė nagrinėti retrospektyviškai: ši grupė į Hard Rock muziką įnešė daug viduramžiškos bei škotų muzikos elementų, koncertuose pirmoji pradėjo groti kitaip aranžuotą muziką, kurioje dominavo šiurkštus, kriokiantis gitarų skambesys, savo ritmika palaikantis mušamuosius – būtent tokia muzika šiek tiek vėliau pradėta vadinti Heavy metal. Populiarios Nazareth baladės, ypač – viena iš pirmųjų pasaulyje Rock baladžių „Love Hurts“ padarė įtaką vėlesniems Pop muzikos atlikėjams. Grupė viena pirmųjų ėmė naudoti įvairių monstrų piešinius savo plokštelių apipavidalinimui.

Vos kelios Nazareth atliktos dainos yra pakliuvusios į Anglijos ar JAV topus, tačiau Nazareth sukurtos dainos, pergrotos populiarių atlikėjų (Aerosmith, Ace of Bace ir daugelio kitų), į topus yra pakliuvę dešimtis, jei ne šimtus kartų.

Diskografija

  • 1971 Nazareth
  • 1972 BBC Radio 1 Live in Concert (live)
  • 1972 Exercises
  • 1973 Razamanaz
  • 1973 Loud 'N' Proud!!!
  • 1974 Rampant
  • 1975 Hair of the Dog
  • 1976 Close Enough for Rock 'n' Roll
  • 1976 Hot Tracks (compilation)
  • 1976 Play 'N' the Game
  • 1977 Expect No Mercy
  • 1978 No Mean City
  • 1980 Malice in Wonderland
  • 1980 The Fool Circle
  • 1981 Snaz (live)
  • 1982 2XS
  • 1983 Sound Elixir
  • 1984 The Catch
  • 1986 Cinema
  • 1989 Snakes 'N' Ladders
  • 1991 No Jives
  • 1994 Move Me
  • 1998 Boogaloo
  • 1998 Live at the Beeb (live)
  • 2002 Homecoming (live)
  • 2003 Alive and Kicking
  • 2008 The Newz

Nuorodos


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: