Susan Sarandon

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Susan Sarandon

Susan Sarandon (Susan Abigail Tomalin; g. 1946 m. spalio 4 d. Niujorke) – amerikiečių aktorė.

Biografija

Susan Sarandon gimė 1946 m. Niujorke anglų ir airių kilmės Phillip Leslie Tomalin ir Italijoje gimusios Lenora Marie Criscione šeimoje. Ji buvo vyriausia iš devynių vaikų. Baigusi mokyklą, studijavo Amerikos Katalikų Universitete Vašingtone. Pinigų studijoms gaudavo dirbdama sekretore, valytoja, modeliu. 1964 viename teatro vaidinime ji susipažino su aktoriumi Chris Sarandon. 1967 rugsėjį jie susituokė (išsiskyrė 1979 m.) Jo dėka 1970 m. Susan Sarandon suvaidino pirmajame savo filme „Joe“ (režisierius John G. Avildsen). Ji suvaidino dar nemažai rolių filmuose, kol pagaliau sulaukė savo valandos. 1986 m. po „Istviko raganos“ su J. Nicholson, Cher ir M. Pfeiffer, apie Susan sužinojo visas pasaulis. 46 metų aktorė tapo žvaigžde. 1989 m. drama „Telma ir Luiza“ su Geena Davis pakerėjo pasaulį ir sulaukė kritikų pripažinimo. Abi aktorės buvo nominuotos „Oskarui“. 1992 m. aktorė nominuota „Oskarui“ už vaidmenį “Lorenzo’s oil”, 1994 m. – už vaidmenį filme „Klientas“. 1995 m. Susan Sarandon pagaliau gavo geriausios aktorės Oskaro apdovanojimą už filmą „Mirtininkas eina“.

Susan Sarandon turi tris vaikus: Eva Amurri (g. 1985), John Henry (g. 1989), Miles (g. 1992). Dabar ji yra susituokusi su dvylika metų jaunesniu aktoriumi ir režisieriumi Tim Robbins. Be darbo kine, Sarandon entuziastingai padeda penkioms visuomeninėms organizacijoms, kovojančioms su policininkų žiaurumu, valdininkų korupcija bei skurdu 119-oje pasaulio šalių.

Filmografija

  • Joe (1970)
  • Lady Liberty (1971)
  • Fleur bleue (1971)
  • Lovin' Molly (1974)
  • The Front Page (1974)
  • The Rocky Horror Picture Show (1975)
  • The Great Waldo Pepper (1975)
  • Dragonfly (1976)
  • Checkered Flag or Cash (1977)
  • The Last of the Cowboys (1977)
  • The Other Side of Midnight (1977)
  • King of the Gypsies (1978)
  • Pretty Baby (1978)
  • Something Short of Paradise (1979)
  • Atlantic City (1980) – geriausios aktorės nominacija Oskarų apdovanojimuose
  • Loving Couples (1980)
  • Tempest (1982)
  • The Hunger (1983)
  • The Buddy System (1984)
  • Compromising Positions (1985)
  • The Witches of Eastwick (1987)
  • Mythos (1987)
  • Bull Durham (1988)
  • Sweet Hearts Dance (1988)
  • The January Man (1989)
  • A Dry White Season (1989)
  • Through the Wire (1990)
  • White Palace (1990)
  • Thelma & Louise (1991) – geriausios aktorės nominacija Oskarų apdovanojimuose
  • The Player (1992)
  • Light Sleeper (1992)
  • Bob Roberts (1992)
  • Lorenzo’s Oil (1992) – geriausios aktorės nominacija Oskarų apdovanojimuose
  • Wilderness: The Last Stand (1993)
  • The Client (1994) – geriausios aktorės nominacija Oskarų apdovanojimuose
  • Little Women (1994)
  • Safe Passage (1994)
  • The Celluloid Closet (1995)
  • Dead Man Walking (1995) – apdovanota Oskaru kaip geriausia aktorė
  • Tell the Truth and Run: George Seldes and the American Press (1996)
  • James and the Giant Peach (1996)
  • The Need to Know (1997)
  • Father Roy: Inside the School of Assassins (1997)
  • 187: Documented (1997)
  • Twilight (1998)
  • Illuminata (1998)
  • Stepmom (1998)
  • Cradle Will Rock (1999)
  • Anywhere But Here (1999)
  • Joe Gould’s Secret (2000)
  • Light Keeps Me Company (2000)
  • Iditarod: A Far Distant Place (2000)
  • This Is What Democracy Looks Like (2000)
  • Rugrats in Paris: The Movie (2000)
  • Uphill All the Way (2001)
  • 900 Women (2001)
  • The Shaman’s Apprentice (2001)
  • Cats & Dogs (2001)
  • Rudyland (2001)
  • Ghosts of Attica (2001)
  • Last Party 2000 (2001)
  • Goodnight Moon (2001)
  • This Child of Mine (2002)
  • Igby Goes Down (2002)
  • The Banger Sisters (2002)
  • Moonlight Mile (2002)
  • XXI Century (2003)
  • Children of Dune (2003)
  • The Nazi Officer’s Wife (2003)
  • Burma: Anatomy of Terror (2003)
  • Tibet: Cry of the Snow Lion (2003)
  • When the Mountains Tremble (2004)
  • Noel (2004)
  • Jiminy Glick in La La Wood (2004)
  • Shall We Dance (2004)
  • Alfie (2004)
  • Elizabethtown (2005)
  • Romance & Cigarettes (2005)
  • Wiseguys and Beyond: Italian Americans and the Movies (2005)
  • A Whale in Montana (2005)
  • Manatee: The Forgotten Mermaid (2005)
  • Irresistible (2006)
  • Mr. Woodcock (2006)
  • Enchanted (2007)
  • Prayers For Bobby (2009)

Vikiteka


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: