Kviečiame visus registruotis, įsijungti, dalyvauti iniciatyvose ir paremti ELIP.

Tumsa

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Tumsa
Tumsa.jpg
Biografija
Kilmė Liepoja, Latvija
Žanras Rokas, pop
Aktyvumo metai 1991-dabar
Įrašų kompanija Microphone Records
Nariai
Janis Daugalis
Haraldas Dreksleris
Kasparas Boroduško
Normundas Kalninš
Buvę nariai
Martinš Freimanis
Feliksas Kigelis
Maris Zonnenbergas
Aigaras Šmitas

Tumsa yra latvių poproko grupė iš Liepojos, kuri šiuo metu yra viena iš populiariausių Latvijos grupių. Grupė per savo karjerą yra išleidusi 5 albumus. Grupės gyvavimo metu daugkart keitėsi jos sudėtis.

Grupę 1991 m. įkūrė bosistas Janis Daugalis. 1994 m. grupė pirmąkart dalyvavo konkurse Mikrofona aptauja. Tais pačiais metais grupę paliko jos solistas Feliksas Kigelis, kuris įkūrė grupę Melnā Princese. Grupės solistu tapo tuomet tik septyniolikmetis Martinš Freimanis.

1998 m. grupė nugalėjo konkurse Liepājas Dzintars ir tais pačiais metais išleido savo pirmą albumą Putni, kuriame buvo sudėtos geriausios grupės dainos.

Grupė tapo vis populiaresnė, ir jau 2000 m. buvo išleistas Tumsos antrasis albumas Katram savu Atlantīdu su tokiais populiariais hitais kaip „Katram savu Atlantīdu“ ir „Lietus dārzs“. Grupė toliau produktyviai dirbo ir per kitus dvejus metus išleido albumus Nesaprasto cilvēku zemē ir Spēlējot debesis. Dvejus metus iš eilės 2001 ir 2002 m. Tumsa užėmė III vietą Eurovizijos nacionalinėje atrankoje su dainom „It's Not The End“ ir „This Is Not Paradise“. 2003 m. grupės solistas Martinš Freimanis kartu su grupe F.L.Y. nugalėjo nacionalinėje atrankoje. Jis ir toliau kuria dainas Eurovizijos dalyviams.

2004 m. grupė išleido savo kol kas paskutinį albumą 1 000 000 itnekā su tokiom populiariom dainom kaip „Kad Ēģiptē sniegs“ ir „Dzīve kā košums“. 2006 m. Latvijos radijo stotyse skambėjo naujoji grupės daina „Un pirms mēs aizmigām“, o metų pabaigoje išėjo Tumsos geriausių dainų rinkinys Piedzīvojums 1996-2006, kuriame sudėtos populiariausios dainos iš 5 pirmųjų grupės albumų. 2007 m. kovą Tumsa gavo savo pirmąjį Latvijos Muzikos įrašų metų apdovanojimą, kai daina „Un pirms mēs aizmigām“ buvo pripažinta 2006 metų radijo hitu.

2008 m. buvo išleistas šeštasis grupės albumas Suns.

Diskografija

1. Putni1998 m.

2. Katram savu Atlantīdu2000 m.

3. Nesaprasto cilvēku zemē2001 m.

4. Spēlējot debesis2002 m. rugsėjis

5. 1 000 000 itnekā2004 m.

6. Piedzīvojums 1996-20062006 m. spalis

7. Suns2008 m.

Nuorodos


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: