Antanas Kaupas

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Antanas Kaupas

Gimė 1870 m. vasario 1 d.
Rusija Gudeliai I, Ramygalos valsčius, Panevėžio apskritis, Rusijos imperija, Rusijos imperija
Mirė 1913 m. spalio 27 d. (43 m.)
Jungtinės Amerikos Valstijos Čikaga

Veikla
Lietuvos kunigas, JAV lietuvių visuomenės veikėjas

Alma mater Žemaičių kunigų seminarija

Antanas Kaupas (1870 m. vasario 1 d. Gudeliai I, Ramygalos valsčius, Panevėžio apskritis, Rusijos imperija – 1913 m. spalio 27 d. Čikaga) – Lietuvos kunigas, JAV lietuvių visuomenės veikėjas.

Biografija

Sesuo Marija Kazimiera Kaupaitė, brolis Julius Kaupas. 18881890 m. studijavo Žemaičių kunigų seminarijoje Kaune, už draudžiamosios lietuviškos spaudos platinimą iš jos pašalintas, persekiotas. 1892 m. atvyko į JAV, baigė Detroito lenkų kunigų seminariją, 1896 m. įšventintas kunigu.

Seminarijoje 1895 m. įsteigė Šv. Kazimiero mokslo draugiją, dėstė lietuvių kalbą ir istoriją. 18961912 m. klebonavo lietuvių parapijose Vilkes Bare, Skrantone, Pitstone, dviejose paskutinėse pastatydino bažnyčias. Bendradarbiavo JAV lietuvių laikraščiuose „Vienybė Lietuvninkų“, „Lietuva“, „Tėvynė“, „Žvaigždė“, taip pat Lietuvos periodiniuose leidiniuose „Vilniaus žinios“, „Viltis“, „Draugija“ ir kt. [1]

1901 m. Katalikų švietimo ir šalpos draugijos „Motinėlė“, Lietuvių Romos katalikų susivienijimo Amerikoje, 1906 m. Amerikos lietuvių Romos katalikų federacijos, 1909 m. Kunigų sąjungos (nuo 1920 Kunigų vienybė), 1913 m. Lietuvos vyčių vienas organizatorių ir veikėjas. Rėmė Lietuvių mokslo draugiją Vilniuje, nuo 1910 m. jos narys.

Nuo 1893 m. bendradarbiavo spaudoje. 1901 m. redagavo savaitraštį „Viltis“. 19011908 m. su kitais redagavo laikraštį „Dirva“, 19091913 m. – laikraščio „Draugas“ redaktorius. Paskelbė studijų sociologijos, pasaulėžiūros klausimais. Iš anglų ir lenkų kalbų išvertė grožinės literatūros kūrinių. [2]Publicistikai būdinga reiškinių ir problemų sociologinė analizė, minties loginė raiška.

Bibliografija

  • Socializmo silpnos pusės, 1904 m.
  • Pergyventos valandos, 1906 m.
  • Tėvynmeilio mintys, 1906 m.
  • Evoliucija, ne revoliucija, 1907 m.
  • Patrimpo laiškai, 1907 m.
  • Švento Kazimiero seserys, 1914 m.

Šaltiniai

  1. Žurnalistikos enciklopedija. - Vilnius: Pradai, 1997. - 214 psl.
  2. Antanas Kaupas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IX (Juocevičius-Khiva). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006. - 629 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.


Sudarytojai, rašytojai ir redaktoriai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo sumanytojus, sudarytojus, rašytojus ir redaktorius.
  • Vitas Povilaitis – autorius ir redaktorius – 101% (+3994-46=3948 wiki spaudos ženklai).