Antanas Maliauskis

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigacija, paiešką
Antanas Maliauskis

Gimė 1877 m. kovo 10 d.
Kretinga
Mirė 1941 m. birželio 9 d. (64 m.)
Kaunas

Veikla
kunigas, filosofas, sociologas, žurnalistas, redaktorius, publicistas

Alma mater Kauno kunigų seminarija
Leuveno universitetas

Antanas Maliauskis (1877 m. kovo 10 d. Kretinga1941 m. birželio 9 d. Kaunas) – Lietuvos katalikų kunigas, filosofas, sociologas, žurnalistas, redaktorius, publicistas, filosofijos ir politikos mokslų daktaras.

Biografija[taisyti]

1900 m. baigė Kauno kunigų seminariją įšventintas kunigu. 19061912 m. studijavo filosofiją ir socialinius mokslus Fribūro (Šveicarija) ir Leuveno (Belgija) universitetuose. 1911 m. filosofijos, 1912 m. politikos mokslų daktaras.

Nuo 1912 m. dirbo Šv. Kazimiero draugijoje Kaune, 19131915 m. Vilniuje. 19151920 m. JAV rinko aukas lietuvių katalikų spaudai, redagavo dienraštį „Draugas“. 1920 m. grįžo į Lietuvą, dienraščio „Laisvė“ vadovybės pirmininkas ir šv. Kazimiero draugijos knygų redaktorius. 19221931 m. Vytauto Didžiojo universiteto (iki 1930 m. Lietuvos universitetas) Teologijos – filosofijos fakultete dėstė socialinius mokslus, etiką ir teodicėją; nuo 1922 m. profesorius. Nuo 1922 m. Sociologijos katedros vedėjas, 1925 m. skaitė ir žurnalistikos kursą. Sociologiniais ir apologetiniais klausimais rašė dienraštyje „Draugas“, savaitraštyje „Šaltinis“, žurnale „Draugija“ ir kituose. 1940 m. TSRS okupavus Lietuvą jo raštai konfiskuoti, išimti iš viešųjų ir organizacijų bibliotekų, juos įsakyta sudeginti.[1] [2]

Bibliografija[taisyti]

  • Knygų ir laikraščių skaitymas, 1907 m.; vienas pirmųjų lietuvių lektologijos darbų
  • Gerų ir blogų raštų skaitymas, 1921 m.
  • Demokratija, 1921 m., 2 leid. 1923 m.
  • Ar verta tikėti, 1922 m. 12 leid. 1929 m.
  • Bolševizmas, 1923 m.
  • Mokykla, 1927 m.
  • Šv. Mišios, jų begalinė vertė ir nauda, 1932 m.
  • Kaip išauklėti krikščioniškai vaikus?, 1934 m.
  • Teodicėja, 1931 m.
  • Kristus, bažnyčia ir mokslas, 1935 m.
  • Etika, 1935 m.

Šaltiniai[taisyti]

  1. Mindaugas Puidokas. Antanas Maliauskis. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIV (Magdalena-México). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. - 153 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.
  2. Žurnalistikos enciklopedija. - Vilnius: Pradai, 1997. - 310 psl.

qr code

Autoriai ir redaktoriai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo autorius ir redaktorius.

Autoriai ir redaktoriai:
  • Vitas Povilaitis – autorius ir redaktorius – 102% (+3400-55=3345 wiki spaudos ženklai).
Asmeniniai įrankiai
Vardų sritys

Variantai
Veiksmai
Naršymas
Įrankiai
Vikipedijose
Spausdinti/eksportuoti