Arnoldas Burovas

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigacija, paiešką
Arnoldas Burovas
latv. Arnolds Burovs

Gimė 1915 m. balandžio 29 d.
Ryga
Mirė 2006 m. sausio 13 d. (90 m.)
Ryga

Veikla
latvių animacinio kino režisierius

Vikiteka Arnoldas BurovasVikiteka

Arnoldas Burovas (latv. Arnolds Burovs, 1915 m. balandžio 29 d. Ryga2006 m. sausio 13 d. Ryga) – latvių animacinio kino režisierius, dramaturgas.

Biografija[taisyti]

1953 m. baigė Latvijos konservatoriją. 19441964 m. su pertrauka – pirmojo latvių lėlių teatro dailininkas ir režisierius, 19531958 m. Operetės teatro Rygoje režisierius. Nuo 1964 m. Rygos kino studijos režisierius; 1966 m. čia įsteigė lėlių animacinių filmų kūrybine grupę „Animacijas brigade“.

Filmai poetiški, daugelis sukurti folkloro ir latvių literatūros klasikos motyvais, jiems būdinga metaforos, lakoniškos raiškos priemonės.[1]

Filmografija[taisyti]

  • Ki-ke-ri-gū, 1966 m.
  • Tigras Nau-Nau (Tīģeris Ņau-Ņau), 1967 m.
  • Pigmalionas, 1967 m.,
  • Ansio gėlės (Puķu Ansis), 1968 m.,
  • Keistuolis Dauka (Dullais Dauka), 1968 m.,
  • Pasaka apie skatiką (Pasaka par vērdiņu), 1969 m.,
  • Raudonos kurpaitės (Sarkanās kurpītes), 1971 m.,
  • Umurkumurs, 1976 m.,
  • Kozetė, 1977 m.
  • Vanagėlis (Vanadzins), 1978 m.
  • Bimini, 1981 m.,
  • Pavasario daina (Pavasara dziesma) 1984 m.
  • Princesė ir puma (Princese un puma), 1986 m.
  • Broliukas (Brālītis), 1987 m.
  • Mano rojus (Mana paradīze), 1989 m.
  • Žaidimas ir gyvenimas (Spēle ar dzīvību), 1990 m.

Šaltiniai[taisyti]

  1. Valentas Aškinis. Arnoldas Burovas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. III (Beketeriai-Chakasai). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. - 647 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.

qr code


Nuorodos[taisyti]

Autoriai ir redaktoriai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo autorius ir redaktorius.

Autoriai ir redaktoriai:
  • Vitas Povilaitis – autorius ir redaktorius – 102% (+2630-62=2568 wiki spaudos ženklai).
Asmeniniai įrankiai
Vardų sritys

Variantai
Veiksmai
Naršymas
Įrankiai
Vikipedijose
Spausdinti/eksportuoti