Kazys Klimavičius

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Jump to navigation Jump to search
Kazys Klimavičius

Gimė 1886 m. spalio 18 d.
Krokininkai, Simno valsčius
Mirė 1972 m. vasario 16 d. (85 m.)
Alytus

Veikla
knygnešys, pedagogas, visuomenės veikėjas, redaktorius

Alma mater Veiverių mokytojų seminarija

Kazys Klimavičius (Kazimieras, 1886 m. spalio 18 d. Krokininkai, Simno valsčius1972 m. vasario 16 d. Alytus) – Lietuvos knygnešys, pedagogas, visuomenės veikėjas, redaktorius.

Biografija[taisyti]

Mokėsi Veiverių mokytojų seminarijoje, 1906 m. buvo suimtas už dalyvavimą 1905 m. revoliucijoje. Platino draudžiamąją lietuvišką spaudą („Varpas“, „Naujienos“, „Darbininkų balsas“ ir kt.). Nuo 1910 m. bendradarbiavo leidinyje „Mokykla“. [1]1908 m. Marijampolės gimnazijoje išlaikęs pradžios mokyklos mokytojo egzaminus iki 1910 m. mokytojavo Augustavo apskrities, 19101914 m. – Opšrūtų (Vilkaviškio apskritis) ir Liubavo (Marijampolės apskritis) pradžios mokyklose. Per Pirmąjį pasaulinį karą mokytojavo lietuvių tremtinių mokyklose Maskvoje. 1918 m. grįžęs į Lietuvą dirbo Krokininkų pradžios mokykloje. Vienas Alytaus gimnazijos steigėjų, 19191923 m. direktorius. 19191940 m. Lietuvos mokytojų profsąjungos Alytaus skyriaus pirmininkas. 19401941 m. ir 19441946 m. Alytaus apskr. Liaudies švietimo skyriaus vedėjas, 19461956 m. Alytaus mokytojų seminarijos direktorius.

Organizavo „Kultūros“ būrelius, redagavo žurnalą „Mokykla ir visuomenė“. Parašė matematikos vadovėlių ir knygelių.[2]

Bibliografija[taisyti]

  • Dešimtainių logaritmų knygos: penkiais dešimtainiais skaitmenimis, 1930 m.
  • Galvosūkių pasaulis, 1931 m., 2 t. 1992 m.
  • Matematikos vadovėlis, 3 d. 1933-1935 m.
  • Aritmetikos teorija, 1937 m.
  • Geometrija, 3 d. 1938-1940 m.
  • Skaičiavimo uždavinynas, 1942 m.
  • Skaičiuokime greit, 1961 m.

Šaltiniai[taisyti]

  1. Žurnalistikos enciklopedija. - Vilnius: Pradai, 1997. - 230 psl.
  2. Kazys Klimavičius. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. X (Khmerai-Krelle). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006. - 274 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.


Autoriai ir redaktoriai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo autorius ir redaktorius.

Autoriai ir redaktoriai:
  • Vitas Povilaitis – autorius ir redaktorius (+3273-55=3218 wiki spaudos ženklai).