Leonardas Kazimieras Andriekus

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Leonardas Kazimieras Andriekus
Leonardas Kazimieras Andriekus.jpg

Gimė 1914 m. liepos 15 d.
Barstyčiai
Mirė 2003 m. gegužės 19 d. (88 m.)
Niujorkas, palaidotas Bruklino kapinėse

Veikla
Lietuvos poetas, kunigas, pranciškonas, bažnytinės teisės daktaras

Leonardas Kazimieras Andriekus (1914 m. liepos 15 d. Barstyčiai – † 2003 m. gegužės 19 d. Niujorkas, palaidotas Bruklino kapinėse) – Lietuvos poetas, kunigas, pranciškonas, bažnytinės teisės daktaras.

Gyvenimo kelias

1933 m. pranciškonas. 19371941 m. studijavo kunigų seminarijose Austrijoje, 1939 m. išvyko į Jugoslaviją, Antrajam pasauliniam karui prasidėjus – į Italiją, 1940 m. įšventintas kunigu. 19411945 m. studijavo Šv. Antano universitete Romoje. 1945 m. bažnytinės teisės daktaras.

1945 m. pradėjo dirbti Italijoje leisto laikraščio „Lietuvių balsas“ redakcijoje. [1]1946 m. persikėlė į JAV. 19481952 m. redagavo laikraštį „Šv. Pranciškaus varpelis“. Nuo 1950 m. dirbo žurnalo „Aidai“ redakcijoje, 19801991 m. redaktorius. Nuo 1958 m., su pertraukomis, Niujorko lietuvių pranciškonų vienuolyno vyresnysis, 19641969 m. lietuvių pranciškonų provincijolas, Šv. Antano pranciškonų berniukų gimnazijos rektorius. 19731976 m. Kenebunkporto (Merilendo valstija) vienuolyno vyresnysis.

Aktyviai reiškėsi išeivijos kultūriniame gyvenime. 19701980 m. Lietuvių rašytojų draugijos pirmininkas.

Kūryba

Poezijoje vyrauja religiniai ir patriotiniai motyvai, lyriški Lietuvos peizažai; jai būdingas nuoširdumas, intymus ir skaidrus pasaulėvaizdis.[2][3]

Bibliografija

  • Atviros marios, 1955 m.
  • Saulė kryžiuose, 1960 m.
  • Naktigonė, 1963 m.
  • Amens in Amber, vertimai anglų kalba, 1968 m.
  • Po Dievo antspaudais, 1969 m.
  • Už vasaros vartų, 1976 m.
  • Balsai iš anapus, 1980 m.
  • Eternal Dream, vertimai anglų kalba, 1980 m.
  • Atmink mane, Rūpintojėli, 1985 m.
  • Pasilikau tik dangų mėlyną, Vilnius, 1991 m.

Šaltiniai

  1. Žurnalistikos enciklopedija. - Vilnius: Pradai, 1997. - 23 psl.
  2. Dalia Čiočytė. Leonardas Kazimieras Andriekus. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. I (A-Ar). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2001. - 497 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.
  3. Dalia Čiočytė. Andriekus, Leonardas. Lietuvių literatūros enciklopedija. Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Vilnius, 2001, ISBN 9986-513-95-2, Interaktyvi.

Sudarytojai, rašytojai ir redaktoriai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo sumanytojus, sudarytojus, rašytojus ir redaktorius.
  • Vitas Povilaitis – autorius ir redaktorius – 118% (+4149-626=3523 wiki spaudos ženklai).