Bronius Laucevičius-Vargšas

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Bronius Laucevičius-Vargšas

Gimė 1884 m. rugsėjo 31 d.
Kelmė
Mirė 1916 m. kovo 31 d. (31 m.)
Čikaga

Veikla
prozininkas, dramaturgas
<--
  Visuotinė lietuvių enciklopedija  
-->

Bronius Laucevičius-Vargšas (1884 m. rugpjūčio 31 d. Kelmė1916 m. kovo 31 d. Čikaga) – Lietuvos prozininkas, dramaturgas.

Turinys

Biografija

Mokėsi Kelmės pradinėje mokykloje, Lomžos gimnazijoje. Dirbo raštininku, vaistininko padėjėju. 19001904 m. gyvendamas Šiauliuose, įsitraukė į revoliucinę veiklą, persekiojamas 1905 m. išvyko į JAV. Čikagoje dirbo vaistinėse, spaustuvėje, rašė straipsnius Filadelfijoje leidžiamam Lietuvių socialistų sąjungos laikraščiui „Kova“. 1908 m. įkūrė Dramatišką ratelį, 1913 m. suorganizavo teatro mėgėjų trupę – „Veidrodžio bendrovė“, jos aktorius ir režisierius. 1909 m. redagavo laikraštį „Mūsų gyvenimas“, 19141915 m. redagavo ir leido teatrui skirtą mėnesinį žurnalą „Veidrodis“, kuriame paskelbė dramos veikalų, straipsnių apie režisūrą, vaidybą, dekoravimą.

Kūryba

Literatūros tikslu laikė revoliucinę kovą. Pjesėse atsispindi 1905–1907 revoliucijos įvykiai Lietuvoje. Apsakymams ir apysakoms būdinga dramatinė intriga, socialiai motyvuotų situacijų ir poetinės raiškos dermės paieškos.[1]

Laikraščiuose „Kova“ ir „Lietuva“ išspausdino apsakymų, Mėgėjų teatro scenoje buvo statomos jo dramos „Paskutinė banga“, „Pirmieji žingsniai“, „Milijonai vandeny“, „Žmonės“, „Penktas įsakymas“, „Svetimas dievas“, „Gadynės žaizdos“. [2]

Bibliografija

  • Paskutinė banga, pjesė, 1906 m.
  • Pirmieji žingsniai, pjesė, 1909 m.
  • Milijonai vandeny, pjesė, 1909 m.
  • Žmonės, pjesė, 1910 m.
  • Penktas įsakymas, pjesė, 1912 m.
  • Svetimas dievas, pjesė, 1913 m.
  • Gadynės žaizdos, pjesė, 1913 m.
  • Antras krikštas, 1917 m.
  • Apsakymai, išl. 1962 m.

Literatūra

  • Bronius Vaškelis. Playwright and Stage Director Bronius Laucevičius-Vargšas. Čikaga: The Instituteof Lithuanian Studies, 1981.

Šaltiniai

  1. Ramutis Karmalavičius. Bronius Laucevičius-Vargšas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XI (Kremacija-Lenzo taisyklė). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2007. - 606 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.
  2. Žurnalistikos enciklopedija. - Vilnius: Pradai, 1997. - 265 psl.


Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: