Jeronimas Laucius

Straipsnis iš Enciklopedijos Lietuvai ir Pasauliui (ELIP).
Peršokti į: navigaciją, paiešką
Jeronimas Laucius

Gimė 1946 m. sausio 1 d. (73 m.)
Glebauskai, Ramygalos valsčius

Veikla
inžinierius, vaikų rašytojas, leidėjas, redaktorius

Alma mater Kauno politechnikos institutas
<--
  Visuotinė lietuvių enciklopedija  
-->

Jeronimas Laucius (g. 1946 m. sausio 1 d. Glebauskuose, Ramygalos valsčius) – Lietuvos inžinierius, spaudos darbuotojas, vaikų rašytojas, leidėjas.

Turinys

Biografija

1963 m. baigė Ramygalos vidurinę mokyklą, 1968 m. baigė Kauno politechnikos institutą, įgijo energetiko inžinieriaus specialybę.

Dirbo įvairų ūkinį ir administracinį darbą. Nuo 1988 m. žurnalo „Žvaigždutė“ vyr. redaktorius. Nuo 1994 m. leidyklos „Trys žvaigždutės“ direktorius. Nuo 1994 m. Pasaulinės lietuvių vaikų literatūros asociacijos „Lietuviška vaikų knyga“ prezidentas. [1]

Kūryba

Iš pradžių rašė pažintines knygas vaikams („Kas pastatė namą“, „Aš elektra“, „Milžino gimimas“), vėliau išleido smulkiųjų literatūros žanrų – aforizmų, miniatiūrų, novelių rinkinių. Aforizmų rinkiniams būdinga netikėta mintis, šmaikšti lakoniška leksika, parodomi ne tik buities, bet ir tuometinės politinės situacijos kuriozai. Miniatiūrų, novelių rinkiniuose atskleidžiamas žmonių santykių trapumas, aukštinama sąžiningumas, meilė. Daugiausia sukūrė pasakų, jose ryški gėrio ir blogio priešprieša. Yra išleidęs vaikams pjesių, eilėraščių, su kompozitoriumi R. Mikelskiu – dainų ir lopšinių rinkinių. Jo kūrinių išversta į anglų, baltarusių, esperanto, lenkų, prancūzų, rusų, vokiečių kalbas.[2]

Bibliografija

  • Kas pastatė namą, 1982 m.
  • Aš elektra, 1983 m.
  • Milžino gimimas, 1986 m.
  • Situacijos be anotacijų, aforizmai, 1989 m.
  • Vilties yra, miniatiūros, 1989 m.
  • Aforizmai iš perestroikos epochos, 1990 m.
  • Aforizmai iš gyvenimo 1991 m.
  • Jei tau sunku, miniatiūros, 1992 m., papild. 2001 m.
  • Pasakų vagys, vaikams, 1992 m.
  • Kristina, skrisk, vaikams, 1992 m.
  • Slibinų kalnas, vaikams, 1993 m., 1996 m. pastatytas televizijos spektaklis.
  • Viską gali Milžinai, vaikams, 1996 m.
  • Požeminio sodo žydėjimas, novelės, 1998 m.
  • Pasek man pasaką, pasakos, 1999 m.
  • Vaivos kelias, pasakos, 2003 m.

Šaltiniai

  1. Žurnalistikos enciklopedija. - Vilnius: Pradai, 1997. - 265 psl.
  2. Vytautas Žeimantas. Jeronimas Laucius. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XI (Kremacija-Lenzo taisyklė). V.: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2007. - 607 psl. ISBN 978-5-420-01654-1.

Vytautas Žeimantas. Rašytojas Jeronimas Laucius: [Esė ir bibliografija]Vilnius, Trys žvaigždutės, 2003, 62 p., Iliustr.

Leidėjai

Kitur naudojant ar cituojant šį straipsnį, būtina nurodyti jo leidėjus.

Leidėjai: